Met Meteo4events, altijd een zonnige toekomst voor uw evenement.

Zuidwesterstorm Ciara komt zondag aan land.

Het is jullie vast niet ontgaan maar het aankomend weekend, vooral zondag, gaat het flink waaien, En dat houdt zich ook nog een dag of twee aan. Hiermee komt de eerste storm van 2020 aan genaamd Ciara, de primeur voor Nederland. Tegen de zondagmiddag neemt de wind snel toe maar we mogen het pas een storm noemen als een van de meetstations van het KNMI een uur lang windkracht 9 meten. Het begin zal traditioneel bij een zuidwester storm zich aan de kustgebieden ophouden. Voor 12 uur smiddags zullen daar windstoten van zeker 110km/u en hoger zijn. Naarmate de dag zich voortzet, schuift de warme sector zich inlands en zal de wind in het binnenland ook tot deze snelheden behoren. Daarmee is het nog niet gedaan want het koufront erachter geeft de finaleklap.

HOE GAAN WIJ HIER MEE OM?

Een uitgelezen kans om te laten zien hoe wij dit aanpakken. Na het bekijken van een legio aan weermodellen, kaarten en prognoses maken wij een verwachting op. Een verwachting is niet per definitie iets wat gaat uitkomen. Maar hoe dichter we bij zondag komen hoe groter het slagingspercentage is van deze verwachtingen. Onze basis is de opmaak van het KNMI. Vanuit daar gaan we verder.

We gaan eerst eens kijken wat de normale windsnelheid doet in de ochtend. We kunnen dan al zien met een stromingskaart dat er twee fronten aankomen. Een met een warme sector de rode lijn(warmtefront) en een met een koude sector(koufront)de blauwe lijn.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Als het warmtefront om rond de klok van 9 aankomt aan de kust kunnen we door de windkaarten zien dat de kustgebieden als eerste de wind snel aanwakkert. Je zal zien dat er een duidelijk verschil zichtbaar is tussen de wind in het binnenland en de kustgebieden. Naarmate het front zich verplaatst zal de wind zich ook meer binnenlands verplaatsen.

Het verschil van windsnelheid is met kleuren perfect te zien.

Dit kaartje laat goed zien dat er om 9 uur ’s morgens al een groot verschil is tussen kust en binnenland. Dan al hebben we het over 90km/u in het binnenland en 120km/u aan de kust.

Die lijntjes met getallen die je ziet zijn de isobaren. Hiermee wordt de luchtdruk aangegeven. Hoe dichter deze lijntjes op elkaar liggen hoe harder het gaat waaien. Het uiteindelijke lagedrukgebied zit op dit kaartje ten noorden van Ierland en heeft een 996Hpa. Bijzonder laag! Als we de tijdlijn wat verder schuiven naar de middag, laten we voor het gemak zeggen 12 uur, kun je zien dat de warme sector is verplaatst. En zo verplaatst het windveld mee.

Onweersverhaal:

Thermonologie – Zoals ik eerder al aangaf kwam er ook nog een koude sector aan, Een koufront. In een zeer dynamische setting als deze is er kans op een LEWP, en dat staat voor Line Wave Echo Pattern. Dit houd in dat het front zo dynamisch is dat het een golvend front word, met daarin op de lijn segmenten. Anders dan in de zomer staat er weinig cape je zou haast zeggen das niets, er staat vaak 300-400 j/kg en lokaal eens een keer 500 j/kg. Echter zowel de low level shear en de deep-layer zijn beiden fors. Dat de opbouw van deze cellen toch in de categorie goed georganiseerd onweer behoren.

Effectieve schering bedraagt rond de 50 knopen en lokaal nog iets meer, maar de overlap ligt ongeveer op 50 knopen. En dat betekent zeer goed georganiseerd multicellen, voor supercellen waait het simpelweg op verschillende niveaus te hard. En daarvoor is wat meer cape nodig om dat in balans te brengen. Deze cellen kunnen zogenoemde downburst verschijnselen meebrengen en daarop pakken de windstoten dus extra fors uit, echter is dit een lokaal verschijnsel, in een zeer groot aandachtsgebied. Vaak 110-120 km/u, maar kan evenmin 130+ zijn. En dit kan prima in heel het land tot in Duitsland aan toe.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Het zijn deze actieve cellen morgen op het koudefront in de namiddag en avond, die dus voor diep landinwaarts ook voor forse windstoten kunnen zorgen. Lokaal kan het komen tot 130km/u of meer. Maar het gros zal bestaan uit windstoten van 110-120 km/u. Aan de kust met de al aanwezige luchtdruk gradient. Gaat dit nog wat gemakkelijker.

TIMETABLE – Om dit alles in een timetable te zetten kunnen we dit als volgt verwachten. Dit kan altijd anders uitpakken, verlaten of vervroegen, intensiveren of verzwakken. Houdt een 10% marge aan weerzijde aan.

ZONDAG

  • 06:00 uur – aankomst koude laag aan de kust, wind trekt aan tot 8 BFT
  • 09:00 uur – windstoten zijn voor de ochtend aan de kust op zijn hoogst en trekken aan tot 100+km/u. 130km/u is haalbaar voor de wadden.
  • 10:00 uur – warme sector ligt diagonaal over ons land, de windkracht neemt in het binnenland ook toe. windstoten naar de 100+km/u
  • 15:00 uur – gehele warme sector ligt over ons land. De windkracht aan de kust gaat de 10+bft aantikken. In het binnenland gaat de windkracht gestaag stijgen
  • 18:00 uur – de split koufront (koude sector) komt aan en zorgt door de verticale convectie voor een buienlijn (LEWP) Deze buienlijn gaat zorgen voor valwinden, regen en onweer. Windsnelheden lokaal 140km/u haalbaar.
  • 21:00 uur – de koude laag ligt over ons hele land en de buienlijn vervolgt zijn weg richting Duitsland. Over het gehele land zijn de windstoten over de 100km/u Lokaal wordt de 120 en 130km/u aangetikt. De buienlijn zal nu Limburg aandoen. Lokaal valwinden, onweer en fikse regenval mogelijk.
  • 23:00 uur – Bij het wegtrekken van de lage druk zakt de wind aan de kust en gaan de zware windstoten van 120+ verschuiven naar het zuidoosten van ons land. Lokaal opnieuw pieken van 120km/u en hoger. Voornamelijk Limburg krijgt er van langs.

MAANDAG

  • 01:00 uur – volgens de kaarten is voornamelijk het zuidoosten nu de sjaak. De windsnelheden die de kust hebben geteisterd zijn nu voor Limburg. Volgens de kaarten die ik raadpleeg, en dat zijn er nogal wat, gaan ze allemaal voor de 120km/u en hoger.
  • 03:00 uur. Volgens de kaarten is hiermee de storing uit Nederland. Echter waait het in het gehele land nog zeker een 7 a 8 bft. En zijn windstoten rond de 80 a 90km/u haalbaar. Deze zullen de gehele dag nog aanhouden en op zijn vroegst dinsdagochtend pas verzwakken

Worst Case Scenario – We blijven zeggen dat een evenement draaien vanaf de middag absoluut onverantwoord is. Zeker als je een feest hebt in welke vorm van tent dan ook levert een potentieel gevaar voor iedereen in de omgeving ervan. Geen enkele tent is berekend om langdurige windstoten boven de 8bft aan te kunnen. Bedenk even dat het vanaf 12 uur ’s middags al begint, vanuit gaande dat je 100km/u windstoten en hoger hebt. Continue windbeuken tegen de doeken en zeilen. Kabels rekken zich uit, en ook de triangels verschuiven zich door de vochtige bodem van de regenval van de afgelopen dagen. Dit heb ik vorig jaar gezien bij Stuiterbal festival in haghorst. En dit was nog een gradatie lager in stormkracht.

Bezoekers – Dit is maar een scenario die we u voorspiegelen. Maar vergeet niet dat naast de tent, je ook nog je bezoekers hebt. Ze komen in groten getale. En vertrekken vaak in een beschonken toestand op weg naar huis te midden van dit noodweer. Er hoeft maar een boom of bouwhek om te vallen op een van de bezoekers en je hebt chaos. Je bent aansprakelijk voor deze mensen en vergeet niet je artiesten en crew. Kijk eens om je heen en sta even stil of je voor alles een waterdicht plan hebt.

Helaas zijn er nog enkele evenementen en bedrijven die nog zon verplaatsbare tent hebben staan. En slaan deze waarschuwing van ons, het KNMI en andere weerbureaus in de wind. Ik kan je verzekeren dat de brandweer het megadruk zal hebben met de stormschade. Dus je mag er van uit gaan dat ook uw evenement, tent of overkapping het zwaar te verduren krijgt. Staat je tent aan het einde van deze storm nog overeind? Dan heb je mazzel gehad. Daarom adviseren wij ook om alles te voorkomen dat uw evenement, bezoekers of andere kostbaarheden op geen enkele manier schade kunnen oplopen. Ga voor safe, voorkomen is beter dan genezen.

Share this post