Met Meteo4events, altijd een zonnige toekomst voor uw evenement.

Carnavalsoptochten aflassen of niet?

Met Ciara en Dennis in onze kielzog maken veel organisatoren zorgen om het aanstaande weekend. En dat is niet zonder rede. Want ook hun horen van de berichten van een mogelijke storm. Gelukkig is het niet zo’n storm als we afgelopen twee weekeinden gehad hebben, maar voor een carnavalsoptocht met mooie praalwagens is alles boven windkracht 6 niet te doen. Hoewel deze week het weer van verschillende kanten laat zien per provincie, zien we ook in de weerkaarten dat er twee depressies zijn waar we tussen hangen. Een vertekend beeld voor het weekend zogezegd.

Het weekend is nog veel te ver weg om er zeker van te zijn wat het weer precies gaat doen. Maar een verwachting kunnen we wel opmaken gebaseerd op de kaarten die we zien. Zoals we al zeiden zien we twee depressies op zee ten noordwesten van ons. Wind is erg moeilijk te volgen en veranderd van dag tot dag. Dus het ligt helemaal aan de koers van deze twee lagedrukgebieden. Deze depressies worden door een straalstroom verplaatst, een luchtlaag op negen a tien kilometer hoogte. Met nog meer dan vijf dagen te gaan is het koffiedik kijken. In de verwachtingen op langere termijn kun je zien dat het hele land opnieuw te maken krijgt met windstoten boven de 75km/u en dat is toch op kritiek niveau voor de praalwagens met carnaval. Maar of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren kunnen wij nu echt nog niet zeggen.

Het is de wind dat voor de grootste probleem zorgt. Vorig jaar zijn er ook meerdere optochten uit voorzorg afgelast op laste van de wind. Met regen kun je altijd gewoon doorgaan. Maar bij plotselinge windstoten raken de praalwagens helemaal uit balans en kunnen ze omvallen. Zeker bij straten waar wind gefuikt wordt kan er plaatselijk zelfs meer wind door de straten gaan dan op open land. En daar vergissen sommige carnavalsverenigingen zich in. Weerbewaking Nederland en andere veiligheidsdiensten vinden het niet veilig als je boven windkracht zes je carnavalsoptocht laat doorgaan. Windkracht wordt gemeten op duur van 10 minuten. De gemiddelde windsnelheid wat dan gemeten wordt is de windkracht. maximale windsnelheid zou 50km/u mogen bedragen. Windstoten zijn tijdelijke pieken waarbij er plotse wind opkomt. Ook iets waar je rekening mee moet houden.

Wil je ook weten of het veilig is om je carnavalsoptocht uit te sturen, neem dan contact op met ons. Wij beheren verschillende carnavalsverenigingen en optochten en zijn dit weekend o.a in Brabant actief op locatie bij het bewaken van het Stuiterbal Festival in Haghorst. En onze weerkundigen kunnen u prima adviseren. Hopelijk hoeft het niet tot afgelasting te komen en mocht het wel zo zijn, hopen wij dat u een verstandig besluit kunt nemen.

Het Team

Share this post