WEERSVERWACHTING RAMMSTEIN GRONINGEN

Event in building fase.

WEERSSVERWACHTING 31 juni & 1 JULI 20231 GRONINGEN DRAFBAAN

Laatste update 29-06-2023 / 21:00uur – Paraaf: Maickel Geurts

Meteo4events weerbewaking logo

Algemeen weerbericht

De 18 UTC-runs van Harmonie40 en Harmonie43 laten boven het noordwesten + IJsselmeer een gebied zien (groter dan SGG) met meer dan 100 km/u. In Harmonie40 is het gebied met meer dan 120 km/u wel kleiner dan in de 15 UTC-run, die volgens het zomerstormgetal van Tijm op de eerste plaats sinds 1970 zou komen in de ranglijst van zomerstormen (Op de eerste plaats staat nu 28 mei 2000, gevolgd door de beruchte Kanaalrat op Hemelvaartsdag 1983 (12 mei) en 13 september 2017. De zomerstorm van 25 juli 2015 staat op plaats 5). Aan de zuidwestflank van het kleinschalige laag bevindt zich de meeste wind. In het KEPS zien we nu een member of 6 die meegaat met de operationele run van HA40 en HA43. In de tijd-hoogtediagrammen is de sting jet zichtbaar. Rond 1 km hoogte berekent EC een maximum van circa 130-140 km/u. Actueel zitten de modellen boven land (Frankrijk) (veel) te hoog met de windstoten, maar dit is door te veel uitwisseling a.g.v. convectie aldaar (op het koufront). Dit gebied verdwijnt ook steeds meer en het echte windveld ten zuiden van het uitdiepende laag moet nog ontstaan. Dit vindt pas plaats aan het einde van de nacht. De positie en de kerndruk kloppen heel aardig op dit moment.

Wind: Het windveld aan de zuidflank van het uitdiepende laag is kleinschalig en moet zich nog ontwikkelen. Dan in de kustdistricten seinen voor 9 Bft. Plaatselijk komen HA40 en HA43 met 10 Bft. Ook op het IJsselmeer zien we een signaal voor 9-10 Bft, hetgeen waarschijnlijk te maken heeft met het relatief warme water waardoor de dynamische uitwisseling optimaal is. Uitschieters aan de zuid- en zuidwestflank veelal tussen 75 en 100 km/u, maar in het (noord)westen en het IJsselmeergebied ook 100-120 km/u. In een enkel member van het KEPS wordt 140 km/u berekend nabij IJmuiden.

Bewolking: Bij het activerende en uitdiepende laag een massief pakket gelaagde bewolking die steeds meer om het laag heen gaat krullen. Rond het laag en bij het koufront (verscholen) CB, toppen rond FL240, bij sterke forcering mogelijk hoger. Rondom het laag ook stratus. Vanmiddag in het zuiden opnieuw convectieve bewolking met Cb-toppen tot FL150. Donderdagochtend in de zuidoostelijke helft kans op turbulentiestratus. Donderdag enkele TCu’s, vooral in het oosten en noordoosten. Toppen FL080.

Neerslag: Totale neerslagsommen liggen nu meest tussen 20 en 40 mm. Plaatselijk zou er nog iets meer kunnen vallen. Het maximum ligt nu consistent boven de Noordzee. Hierbij ook verscholen CB, forcering is voornamelijk dynamisch. Vanmiddag/avond in het zuiden weer enkele buien, met een kleine kans op onweer. Donderdag een enkele bui.

Weersverwachting gespecificeerd

Weerbericht afgestemd op het mailiveld. Rekening houdend met locatie, omgeving, bebouwing en andere weersinvloeden.

Meteo4events kondigt een weeralarm af voor windstoten die boven de 100km/u kunnen raken.  Terugkijkend naar de modellen zien we dat deze in grote lijnen een storm ontwikkelt die recht over Groningen heen zal trekken. Vannacht heeft het al een beetje geregend en zal de rest van de ochtend zo volhouden. Gelukkig valt de regen niet in een keer naar beneden. Wel is het excessieve verplaatst naar het middaguur waar ook de piek zit in de windverwachting. Schatting is rond 14 uur vanmiddag. Vanaf 10 uur begint de wind langzaamaan aan te trekken. Verwachting is dat rond 12 uur de windsnelheid gemiddeld al op de 70km/u ligt. Enkele weermodellen zien het toch een uurtje of anderhalf eerder aankomen. Hierop heb ik de WRAT aangepast. 11 uur code oranje, 12 uur code rood voor windvlagen boven de gewenste parameters. Tussen 12 en 15 uur moet de storm in Groningen op zijn hevigst zijn. Ook met de nodige neerslag van 5mm per uur. Nieuwe update zal ik plaatsen zodra ik op locatie aankom. Geschat is 8 uur, update rond 9 uur.

Tot straks

SEVERE RISK ANALYSE TOOL

Weerbericht afgestemd op het mailiveld. Rekening houdend met locatie, omgeving, bebouwing en andere weersinvloeden.

Wat je hieronder kunt zien is onze nieuwe tool voor risicoanalyse van noodweer. Hierin kun je in één oogopslag zien met welk weerscenario je te maken hebt en welke parameters overschreden zouden kunnen worden. Dit is nog in een testfase en we zullen het gaan gebruiken voor een aantal evenementen om het gemakkelijker en duidelijker te maken in welk tijdslot deze gevaren zich kunnen voordoen. Deze spreadsheet wordt elke 5 minuten automatisch bijgewerkt. Houd deze pagina dus in de gaten voor de laatste weersveranderingen.